2# Wedstrijd met een plaatsje op de zegekar

Op deze doordeweekse Woensdag is het mooi weer, korte broeken en dat is uitzonderlijk voor 18 april. Wij zijn vandaag met 5. De ALE oftewel Ellen, Marian en Lianne aan het helmhout. En voor het krachtpatserswerk Michiel. De Maandag voor deze wedstrijd hebben wij nog mijlen gemaakt op het Gooimeer en Michiel was in training bij het Eredivisie zeilen op een J70. Niks aan het toeval werd er overgelaten, de boeien in de GPS, klokken op scherp. Iedereen had zijn TW kleding aan alleen ik had de sokken niet aan, een grote schande. 

Wij zijn op tijd, we nassen ieder voor zich en ik eet even met Hans S. en de vader en zijn heilige zoon Roy. Om 19.00 uur varen wij uit, nog even bij de vechtersbaas zingen voor zijn Lydia. Lang zal ze leven, ik kreeg weinig bijval 'das dan wel jammer', alleen Herbert deed mee van de kant. Voor de start geven wij de banenkaart aan een nieuwe met een Friendship 28 MKII, en een nieuwe concurrent. Wij zijn benieuwd? Herbert zat op deze boot, zach er gezellig uit. We varen wat heen en weer, de Collectief ingekochte Genua I staat erop helemaal uitgetrimd van de oefenavond ervoor.

 De klok loopt synchroom, de klasse die voor ons start zien wij gaan, een mooi gevecht, bij de J80 zijn er zelfs 11 boten aanwezig. Wij maken ons op om te gaan. De suggestie om dicht bij de startlijn te varen wordt ter hand genomen en wij tellen en gaan, tijd is tijd en een wereld start, alleen geen toeter. Met ons start de Heart of Gold, ook zij gaan terug, dus wij ook maar, zekerheid voor alles. Wij zijn onderweg en gaan hard op de nieuwe Genua I, zo hard dat er boten vragen of wij de motor aan hebben, nee dat niet maar de concentratie is hoog, en we zitten op de juiste plaatsen om de boot iets schuin te varen. De slagen worden afgemaakt en de wind draait iets in de gunstige hoek, waardoor de boei bijna bezeild is. Bij de Boei 48 gaan Ellen en Marian naar voren, tas gaat aan Bak. We draaien om de ton en als een razende Roeland trek Michiel de spi omhoog, Genua naar beneden en zeilen, eerst op snelheid daarna de zooi opruimen. Het eerste drop momentje is daar. De verlichting gaat aan, en op de Ton gaat de spi naar beneden en zeilen wij hoog terug. Marian gaat invouwen en daarna samen met Ellen tas aan dek, nog steeds Bak. Laatste stuk naar de finish weer op spi. De eerste ORC boten hadden wij al ingehaald en liepen nu naar voren in het veld van de ORC deze waren 5 minuten voor ons gestart. We finishen en gaan naar de box, kachel aan Champagne koud.

Eenmaal in de haven snel de boot vierkant maken, naar binnen want het was al aardig afgekoeld. Champagne ploppen en de wedstrijd evalueren. Wij hebben top gezeild, leuk van de straat te wezen, het zingen had beter gekund maar dat was niet het enige min puntje.

Toen iedereen naar huis was, ben ik nog maar even naar het clubhuis gegaaan, daar werd ik gefeliciteerd met de eerste plek, ook leuk in je eentje te horen krijgen dat wij eersten zijn geworden, duidelijk het 2de minpuntje. Maar wat maakt het uit, de zegekar kan tevoorschijn komen want wij zijn eerste ondanks de valse start.