WAC 2013 - Derde Wedstrijd met 5 mannen en vrouwen

We zijn vanavond voor het eerst dit seizoen met zijn vijven aan boord;  Machteld, Lianne, Michiel, Wim en last but not least ik zelf (Bert).. De taken zijn verdeeld; Machteld en ik doen het voordek, Wim stuurt en Michiel (de Hijskraan)doet het pianowerk.

Michiel is een tijdje op tournee geweest door de Balkan en Russia. In de zonontberingen verkoop. Hij is er dit seizoen voor de eerste keer bij. Lianne is nieuw bij TW (Team Windrose), en heeft haar vuurdoop gehad, afgelopen zaterdag, waar ze derde werd met TW tijdens de EDR*. Vanavond is zij ook van de partij, om te ondervinden wat avondwedstrijd zeilen is, en om de spi in te vouwen en als hulp in de kuip voor het tacken. We eten boven in het restaurant en ze zijn daar helaas niet echt handig, het duurt lang en we missen blonde Kim nu al. We hadden nog tegen de ober gezegd: “We gaan je gek maken. We geven om de 5 minuten een bestelling door…!” Hetgeen heel goed was gelukt, de bestellingen kwamen ‘kris kras’ door, sommige hadden nog geen bestek en anderen hadden  alleen nog maar te drinken. Machteld berichtte: “Ik rijd de A1 op, doe mij maar saté zonder banaan”. Lianne berichtte als tweede: “Het loopt uit, ik ga het niet redden, om mee te eten”. Michiel en ik zitten inmiddels lekker achter een bord eten als Machteld aanschuift  en gelijk komt haar bord er ook aan.

Tóp geregeld. Machteld moest zich nog even omkleden, want met hoge hakken op het dek, gaat het niet worden, zei ze. Lianne komt binnen in het restaurant, en wordt voorgesteld aan TW. En eet even van de concurrent de Nessy. Goed begin, even de mannen op de proef stellen. Ook Lianne moest zich even omkleden, want ook voor haar gingen de hoge hakken het niet worden. We lopen naar de boot, bergen de tassen op en de boot wedstrijd(zeil)klaar maken. Ik doe mijn lenzen maar even in, want het waait hard. Wim arriveert ook aan boord, en het team voor vanavond is compleet. We starten de motor, en ik leg nog even de fles 'jan Poeppel' die ik gekregen had van Lianne in de Koelie. De pakjes aan en naar buiten, duidelijk een HIGH-aspect weer. ±17 knts NNO.

De Wedstrijd

We varen op High-aspect naar de startlijn. Wim stuurt en Machteld, Lianne en Michiel zijn aan het balansen. We zijn goed gestart, ondanks dat we een klein voorzeil op hebben, flikt die dekselse Wim weer een ‘bliksemstart’. We moeten allen hoog gaan ztten als we om de 60 ton zijn. Met drie man in het gangboord, konden we even mooi Lianne uithoren, en Michiel vragen naar de verkoop in het Oostblok. Wim die ons gewoonlijk laat verhuizen als het iets te gezellig dreigt te worden, had nu even niets anders te doen, dan alleen de boot hard en hoog te zeilen. Soms was de wind zo hard dat ook de hoofden en armen naar buiten moesten.

Eigenlijk was de baan iets meer Noord dan Noordoost, en daardoor was de boven ton te bezeilen, wat jammer was, want er viel niks te kruizen. Bij de boven boei wachtten we nog heel even met de Spi. De wind is wel heel sterk om te spinakkeren, maar als we op koers liggen, moet het maar gaan gebeuren. De Spi-tas kwam naar boven en de Spi werd gehesen. Het ging ontzettend zwaar, eigenlijk bijna niet te doen. De spival zat twee keer om de voorstag. Dan maar met grof geweld de spi weer naar beneden. We zijn er en gaan weer hoog aan de wind en met drie op een rij en Michiel erbij, terug naar de boven boei. Deze was ook weer bezeild. Daar aangekomen, had Lianne de Spi al ingevouwen, en gingen we het toch weer proberen, eerst op koers, de Fok laten zaken, spival goed doen en dan de Spi omhoog. Dit ging allemaal niet vanzelf en de spi stond al vol met wind voordat ze in top was.

Ons ‘Jarromeke’ Michiel zette de spi op de lier en het dak werd 2 cm omhoog getrokken. We hadden eerst geen stahoogte, maar na deze actie was er ineens wel stahoogte. We janken over het gooimeer, met dikke golven achter ons aan. Lianne en Michiel aan de lijschoot, Machteld en ik op het voordek, Wim stuurt nog steeds, en roept de snelheid door, die is óver de acht knopen. Een beetje HiiiHaaa stemming. Met een grof geraas gaan we over de Finish, en over de Climax. Waar nog een aanboord de bijbel werd voor gelezen, maar dan achterste voren. We moeten nog oploeven voor een binnenvaartschip, maar zijn onderweg naar de haven.

Aftersail

Voor de haven ‘releast’ Machteld de spi door aan het kortste touwtje te trekken….., de spi waait uit en Lianne en Michiel sleuren als een gek de spi weer naar binnen, de dames weten de spi droog te houden….mooi werk! Top Teamwork. Machteld ruimt het voordek op, en loopt met de spiboom te jongleren als een koorddanser met zijn balansstok. We varen door de haven en het grootzeil wordt gevouwen, daarna de elastiekjes er nog omheen. We varen de box in, en vouwen de Fok. De elektriciteitskabel wordt weer aangesloten. En aan onze ‘Benjamin’ de eer om de fles te laten ‘ploppen’. Dit gebeurt zoals gewoonlijk met richten op de ‘Fram’. Wim krijgt, omdat hij zo belangrijk en onmisbaar is alweer een telefoontje, maar wij proosten alvast, op een mooie zeilavond. Met een nieuw “licht” in ons midden. Nadat Wim zich opnieuw bij ons voegde, werd er ook met hem geproost op een goede notering in de ranglijst. De ‘Frammen’ kwamen er gezellig bij zitten, en dronken spontaan mee. Een tweede fles werd ontkurkt,  Lianne had er maar druk mee, en ook deze fles was in een ‘Mumm’ van tijd leeg.

Uitslag

Tijd om naar de uitslag te gaan. We liepen naar 'het Behouden Huys' , op het parkeerterrein kussen we Machteld gedag als afscheid. ‘Tot volgende week’. Nu moesten we wel op gaan schieten, want de uitslag zou zeer spoedig voor gelezen worden. Ik stond bij Lianne, die zich afvroeg wat de uitslag vanavond zou zijn? De uitslagen werden voorgelezen, negen….acht….zeven, bladiblabla, dan op de zesde plaats ‘Team Fram’, het was een mooi linker rijtje. Eric las verder…..op de vijfde plaats, ’Knoet’ op de vierde plaats......’Folksboot’ en dan horen wij: de DERDE plaats voor TEAM WINDROSE. Heel mooi, we schudden elkaar de hand. Wim kwam ook nog even voorbij en ook die was blij met een derde plaats en gaf ook een hand. Hadden we toch mooi geflikt, dankzij de spi en het balansen, weer een mooie avond met een bronzen randje.