WAC 2013 - Vierde Wedstrijd met Team Windrose en Eva

Vanavond een aanpassing van Team Windrose. Michiel is weer terug van vakantie, afwezig is nu onze ‘pensionata’ Wim. Gelukkig is Team Windrose ‘superflex’ met veel flexibele leden, dus vanavond is Jeffrey van de partij en Eva, de logopediste met een kleine maag is er ook bij. We verzamelen ons boven en we eten, saté en sliptongen, voor Eva een kindermenu’tje (patatjes met kipnuggets en appelmoes). Het eten is vanavond  niet ‘TOP’maar wel gezellig.

De mensen van het ‘startschip’ van vanavond zijn er ook op tijd. Een aantal mensen eten met ons mee, komen ‘banenkaarten’ ophalen of stellen vragen over de WAC. Gezellig ‘rommelig’en je voelt de adrenaline opkomen onder de eters. Jeffrey komt iets later binnen vallen, maar er is gelukkig nog genoeg tijd voor een saté’tje van dubieuze kwaliteit. We rekenen af (korting????) en gaan ons langzaam naar de boot begeven. Eenmaal op de boot gaan de ‘oliepakken’aan en we maken TW klaar voor de wedstrijd……Voor de zekerheid had Eva vanavond maar vast voor twee flessen ‘Jean Poepel’ gezorgd. Om niet meteen in de overwinningsroes te raken werden deze maar veilig in de ‘Koelie’gelegd. We moeten de drank wel eerst ‘verdienen’! Opeens hebben we dan toch haast om naar de start te varen. Bert deelt de taken van de bemanning in; ‘heel verrassend’ gaat Jeffrey vanavond sturen, Machteld en Bert doen vanavond het voordek en Michiel en Eva werken in de kuip en zijn voor het invouwen en van de banenkaart. (best druk dat Multi-tasken……)

De Wedstrijd

We zetten koers naar de Startlijn, Jeffrey heeft nog iets goed te maken door de dramatische start van de vorige keer……. De klokken lopen, het Startschip maakt er een enorme bende van, ze zijn echt aan het ‘rommelkonten’, op vier minuten wordt het startsein gegeven in plaats van op vijf minuten en tot overmaat van ramp wordt het startschot zélf ook nog te laat gegeven. Dit kan ons echter niet boeien want wij zijn als eerste over de streep……op naar de 60 ton. We hijsen de Spi en gaan er als een speer vandoor. Na de Ton gaan we Gijpen, Machteld en Bert zijn er maar druk mee op het voordek…. Achter in de kuip laat Michiel zijn goddelijk gespierd lichaam werken en staat te aan de lijnen te trekken alsof het hem totaal geen inspanning kost. Eva moet gaan balansen in de Giek, een wáár ‘Kodak’ moment. Onderweg wordt veel gelachen en gesproken. Na de B-Ton gaat de Spi eraf en de Genua omhoog. Eva duikt de kajuit in, ik ‘klok’ iets te vroeg(dat is nou weer jammer)’want ze was nog niet beneden. Omdat ze wel wist dat de klok al liep vouwde ze met de tong tussen de tanden als een ‘gek’ de Spi in de tas en roept na iets meer dan twee minuten….’kláááár!’ Met aftrek van de te vroege ‘ínklok’ van Bert + het aangeven van de I-pad denk ik dat ze 2.10 minuten heeft staan, dus voor alsnog gelijke stand met Lianne.

Nadat de Spi ingevouwen is breekt boven onze hoofden de hel los, er komen windvlagen met vette slagregens naar beneden. Het regenwater stroomt ons zogezegd langs de smoeltjes en de oliepakjes. Nadat de bui is overgewaaid neem ik foto's van de ‘collega's’ met regenboog en onze Eva staat er ook op met de gekleurde boog, waarbij de ‘Fram’ als gouden pot dient. We varen nog steeds door en na een paar kleine ‘heaeders’, zitten we in ‘lifters’. Jeffrey blijft geconcentreerd sturen, wat zich in het ‘kruisrak’ uitbetaalt. We liggen dan op de tweede plaats met alleen de ‘Geusje’ nog voor ons. We zetten nog één maal de Spi er op, die ook zeiknat wordt van de regen…..Hierna volgt nog een klein ‘aan de winds rak’, waarna we Finishen. De ‘Geusje’ ligt te wachten en klokt ons, hopelijk nu op de goede tijd…….

Aftersail

Machteld stuurt de boot naar de haven, en Michiel begint druk op te ruimen. We kruizen en glijden de ‘Geusje’ voorbij, deze beginnen gelijk te praten dat ze filosoferen erover dat zij eerste zijn en wij tweede. Waarop ik zeg; “en de Vindø dan?”  Machteld begint  wat vrijer te worden, waarop ik tegen Jeffrey zeg; “wacht maar totdat ze de box in moet varen.”  O, ja….. das waar ook! Maar deze  ging de boot keurig ‘tussen’ de palen, en zoals Michiel altijd zegt; “Alleen nog maar een pannetje eronder voor het eitje” AppeltjeEitje dus! We ruimen de boot op maar doen de pakjes nog niet helemaal uit. Het werd wel ‘droger’ alleen de zeilen nog helemaal niet. Deze gooien we naar binnen totdat ze vanzelf gedroogd zijn……. Eva is vandaag de gelukkige die de fles bubbels open gaat knallen. Vijf glazen en een groepsfoto, met de ‘zwarte’ camera. Wat een drama, maar we staan er allemaal op, wel met véél zijwind maar toch! Als de fles soldaat is, gaan we allen naar de prijs uitreiking. Bert kan nog net zorgen dat Eva aan diverse bekenden voorgesteld wordt voordat de echte prijsuitreiking voorgelezen wordt. TeamWindrose wordt vanavond  Derde. Das mooi weer in de pocket. Eerste vanavond is Goliath, altijd zoooo bijzonder! Een boot die we geen van allen een luttele seconde hebben gezien onderweg en die dan op handicap toch voorbij Geusje en TW is gefinisht.
Zóóó jammer!

De stand van de spi invouwen; Diana : 1 minuut en 45 sec,Bert : 1 minuut en 50 sec, Eva : 2 minuut en 10 sec, Lianne : 2 minuut en 10 sec