WAC 2013 - Achtste Wedstrijd met een nieuw TW member

TW ontmoeten elkaar vandaag lopend naar het havencafé. Voordat de zeilwedstrijd begint komt iedereen zoals altijd van zijn ‘eigen eiland’. Direkt nadat de voeten op het terrein van de Jachthaven Naarden zijn gezet begint dáár de WAC. De eerste ontmoeting vandaag is met Lianne, die al onderweg is naar de boot om met haar eigengemaakte checklist te gaan optuigen.

Een stukje verder op het pad kom ik Eva tegen, die gaat mee  lopen om te helpen het startschip te bevoorraden. Op het moment dat we boven in het restaurant aankomen, komt daar ook Wim aangelopen, en we drinken nog wat terwijl ik een broodje ”kamawattes” bestel. Als Wim, Eva en ik daarna naar de boot lopen, komen we precies op tijd…….Lianne is zo goed als klaar met de boot optuigen. Vanavond wordt het optuigen ‘versieren’ genoemd………omdat we een een ‘ongekend’ belangrijk document moeten laten ondertekenen. Eva krijgt het ‘bevel’ te gaan zitten. Ik moet wel al die charmes in de strijd gooien omdat het document wat zij ondertekenen gaat een ècht TW-wurgcontract is…….het is éven spannend want als Eva dit contract tekent heeft TW een teamlid extra ‘in the pocket’.

Altijd prettig voor een Manager om extra goede bemanning aan boord te hebben. Eva is een serieuze zakenvrouw en heeft bedongen dat ze alleen zou tekenen als ze in aanmerking komt voor haar rechten op de enige echte TW-Bikini, een TW-shirt en handschoenen. Gelukkig staat dit ook allemaal keurig beschreven in het contract. Ze laat zich ook niet bedotten, Eva past eerst haar Bikini aan voordat ze de zware beslissing neemt om haar handtekening te zetten en daarna tekent ze pas. Gelukkig……..pfffff, ze tekent, dus ik had haar maten blijkbaar goed opgenomen. En Montana had dit vertaald in de juiste maten! Even een groot ‘Kodak’ moment (natuurlijk met Bikini maar die plaatsen we niet, die is voor ons album’ TW-privé’). Eva wordt welkom geheten door de rest van TW.

Daarna gaan we over tot de orde van de avond…….we waren tenslotte gekomen voor een wedstrijdje zeilen! Om een of andere reden wil Lianne het voordek gaan beheersen, en gaat stage lopen bij Machteld. Vanavond loopt zij stage bij Bert, en gaat Wim sturen, Eva doet de Piano, met de spierballen op de juiste plaatsen. Al snel wordt ons duidelijk waarom Lianne zo nodig op het voordek wilde staan…..ze had last van haar eigen ‘odeur’ die voortkwam uit de door haarzelf verorberde vismaaltijd, als de wind verkeerd zou staan. Ik vraag haar nog op mijn vriendelijkst of ze misschien een kauwgummetje, een Fisherments Friendje of een doekje voor de mond wil? Ze kiest voor een lege mond en het voordek….. We starten de ‘Brommert’ en gaan naar de start.

De wedstrijd

Wim trekt onze Bavaria 820 uit de box, en vaart naar het startgebied. We houden een natte vinger naar buiten om te kijken hoeveel wind er staat. Dit om de juiste zeilkeuze te maken. Teveel voor de Genua1. De keus valt op de High-Aspect, we varen wat heen en weer, om Eva de lieren te laten beheersen. Eva moet er even aan wennen, nu is het contract getekend en is het geen ‘spelletje’ meer…… De tijd wordt nauwlettend in de gaten gehouden en we hebben een redelijke start. We zijn benieuwd, we denken dat Rob duidelijk te vroeg gestart is….We varen hoog en ik zit achter Lianne in de wind, wat geen goede beslissing is geweest………ik gok op haring of ....nee zalm. We tacken en ineens zit ik voor Lianne, heel raar. Ze slaat me, en dat mag opvoedkundig, en ik moet wel lachen om haar actie. Maar vanavond wordt het niks niet zoenen, de vis wordt duur betaald.

We gingen spinakkeren, Lianne is in top vorm, ze gaat te keer op het voordek en slaat de eene schoot na de andere aan, boom erin, en Eva en Wim hijsen, de takeldozen. Eva op het oortje, het waait aardig hard en de boot trekt diepe golven achter ons, de snelheid loopt op tot 7.2 KNTS. Machtig gezicht de meisjes zo aan het werk te zien. Ze trekken er een gezicht bij van: “dit doen we altijd zo”. Na diverse keren de Spi erop en eraf, hoog aan de wind zeilen, gaan we met een klere vaart naar het finishschip. Op de Spi dat dan weer wel en we finishen redelijk voorin het veld. Onderweg zagen we de Fram nog vlaggen naar ons, en Eva kon het niet laten om deze pica even te posten op FB. 1-1

Aftersail

Na de finish, gaat Lianne aan het roer, zij brengt ons naar huis. We lopen nog eenmaal bijna uit het roer, maar Wim als co-piloot, helpt Lianne daar op te antisiperen. Voor de Golfclub Naarden, laten we onze tricolore Spi, nog eenmaal in de kajuit proppen. Eva snelt weer naar beneden, en ik klok haar maar weer eens. De spi werd als een razende Roeland ingevouwen rond de 1 minuut en 50 seconden. De tijd werd opgenomen door Lianne, en Eva zal bij geschreven worden in de lijst, der snelste invouwers. Lianne kreeg de opdracht om de boot te parkeren, en dat ging met een precisie van een Zwitsers zakmes. We laten door ons nieuwste Teamlid de fles ploppen om haar te bedanken voor het verslag van de zevende wedstrijd en het feit dat ze ervoor heeft gekozen om het contract te tekenen en bij ons Team Windrose te willen aansluiten om het illustere vak van zeilen te leren in al haar facetten. Na de fles soldaat te hebben gemaakt gaan we naar het clubgebouw, en zien dat de eerste drie boten ieder een seconden verschil hebben. TW is 10e  geworden, wat te danken is aan de gedane arbeid door ieder, en het missen van een Genua 2. Het was een mooie zeilavond.