WAC 2014 - Vierde Wedstrijd met manicure aan boord

Vanavond zitten we met vijf teamleden van TW aan de wekelijkse gezamenlijke ‚Dis' in het ‚Havenrestaurant’. Machteld komt vanavond wel mee eten, maar zeilt na de maaltijd af en dan zeilen we met nog vier….

Eva en ik(Roberto) maken de boot vast van te voren ‚wedstrijd-klaar', zodat we de resterende tijd kunnen gebruiken om te dineren.  Er was deze middag via Facebook een hevige discussie ontstaan met andere wedstrijdzeilers over welke zeilen er gehesen zouden worden op de diverse schepen. De een zou de High Aspect kiezen, en wij dachten aan de Genua 2. „Wat doen jullie?", vroeg de volgende………Nadat ik zelf mijn keuze had gemaakt, liet ik Eva ook meedenken en kijken. Ook Eva kwam op de keuze Genua 2; er staat genoeg wind, juist teveel voor de vette Genua 1, maar te weinig voor de High Aspect. Het unaniem besluit viel op de Genua 2, welke dit seizoen nieuw aangekocht is. Omdat we vaak in de 12 tot 20 knopen wind, zeil tekort kwamen, dacht ik er een goede investering mee te doen als ik een Genua 2 aan zou schaffen. Vanavond zouden we dus mooi kunnen zien of deze ‚diepteinvestering' een goede keuze is geweest.

Deze keer gingen we dus pas dineren, nadat alles klaar was gezet voor de wedstrijd. Eenmaal in het Havencafé is het daar al een drukte van jewelste, we lieten even het nummerbord zien, met een baannummer. Waarschijnlijk het verkeerde nummer want vanavond is het echt ‚lange' baan weer……. als het maar niet gaat regenen. Terwijl we aan de stamtafel zitten te wachten op het door Eva bestelde menu, stond binnen de kortste keren Inge van de ‚Helios’ aan de tafel, die vanavond startschip is. Het wordt Baan 12, mocht het stortregenen dan Baan 11 en anders inkorten. Lijkt me niet, zegt ze, dus dan gaan we voor 12. Nadat iedereen aansloot aan de stamtafel, werd het er erg gezellig. Het eten smaakte goed en de tijd vloog……, er moest nog een wedstrijd gezeild worden! Dit betekende een snel afscheid van Maggie en HUPHUPHUP naar de boot.

De Wedstrijd

Wim trekt de boot uit de box en we zetten koers naar de Startlijn. We zeilen even een proefje en varen een stukje van de Baan. We varen terug en het belooft een drukke avond te worden, een baan met hele kleine rakjes, veel Spi er op en eraf, en daarbij het invouwen niet te vergeten. Lianne moest eerst even de nagels knippen, anders zouden ze breken door de zeilhandschoenen. Na dit manicure moment gaan we eerst zorgen goed te starten. De klokken lopen gelijk, alles is gesynchroniseerd. We draaien en varen langzaam naar de startlijn. Eva roept de tijd, maar we zijn uiteindelijk gewoon iets te laat. Vandaag niet zo’n uitzonderlijk goede start…….we moeten de handschoenen aan omdat het nu wel van heel hard zeilen moet komen.

We lopen achter de kudde aan, maar we zijn er klaar voor om snel actie te leveren! Na het eerste stukje gaat de Spi erop, Eva is vanavond van het voordek; tas open, boom erin, Spi omhoog, Genua 2 bij-elkaar houden en gaan. De eerste schepen lopen we in, en gestaag lopen we naar de voorhoede. Bij ton 47, steekt ‚Fram' achter ons langs…...die Floris, die durft! Toch zijn we weg en achter ons breekt de hel los. De ‚Knoet’, ‚Fram' en ‚Atlantis' willen allemaal tegelijk om de ton en dat gaat niet helemaal goed…….de ‚Geusje' raakt de ‚Atlantis' en daar tussenin ligt de 'Vide la Vida', als een mak schaap te wachten totdat ieder zijn weg weer vervolgd heeft. Het is een heel geroep en gegil naar elkaar, wat normaliter 5 DSQ’s zou behoren in te houden, maar niemand verwijt iemand iets, niemand roept protest!?!? Eigenlijk een beetje jammer maar het is achter ons.

We zijn bezig om uit te lopen en in te lopen. De Spi gaat er vanaf en Eva staat op de trap, onder het Grootzeil door, de Spi de Kajuit in te proppen. De Genua staat al door. Om de Ton gaat het Grootzeil aan en iedereen gaat hoog met de benen over boord. Binnen vouwt Eva de Spi als een razende Roeland in en voordat we de  ton al weer zien gaat de Spi alweer aangeslagen worden. Tas aan de reling, schoten eraan, Spiboom aan de goede kant. Dit project van Spi erop, Spi eraf doen we vier keer achter elkaar….., telkens in een andere bezetting. Zowel Lianne als Eva op het voordek, zelf ontkom ik er ook niet aan om te jongleren op het voordek met Spi-boom en tas. We werken ons het zweet tussen de bilnaden, het lijkt voor ons gevoel gesmeerd te lopen. We halen steeds later de Spi naar binnen. Eenmaal sloeg even het noodlot toe, als bij Eva een nagel uit het bed wordt getrokken en dat begint te bloeden. „Heb je ook een pleister?” „Nee", waarop Wim en ik tegelijk vroegen: „Kusje erop?" Dat was dan weer niet nodig, aldus Miss Eva want ze moest eerst de Spi invouwen. We finishten lekker voorin en we telden 4 boten voor ons.

Aftersail

Lianne stuurt de boot naar de haven, en nadat we het ondiepte paaltje gepasseerd waren riep ik dat we overstag moesten. Na de tack, greep Wim in, omdat we nu bijna over het ondiepte paaltje zouden varen……gelukkig, Wim was scherp. Een maal in de haven parkeert Lianne de boot in de Box, en we hielden de gebruikelijke grote opruimingsactie, die nu groter leek dan de voorgaande weken, door de heftige acties die plaats hadden gevonden. Eva en Wim vouwden de zeilen in op de steiger, Lianne zocht het bubbel-glaswerk op en deed alle beschermkapjes op de meters buiten. Na gedane arbeid is het goed rusten……..toen alles weer een plekje gekregen had, kwam iedereen naar binnen, waar de kachel stond te branden. Eva en Lianne liepen even naar buiten om de kurk te laten ploppen. Keurig! De kurk lag netjes op het dek bij de buurman.

Binnen proostten we op de goede wedstrijd en dat we er hard voor hebben moeten werken. Na de toost even een ‚selfie', wat niet van'selfie’ ging, maar het resultaat was belangrijk. En eerlijk is vals, een foto van vier is best moeilijk, zéker als er twee dames op staan. Nu deed Wim zijn ogen sneller dicht dan de sluiter dus Wim staat met dichte ogen erop. Die ogen die juist zo scherp werkten toen hij als enige op tijd het ondiepte-paaltje had gezien. Na het leegdrinken van de fles liepen we vol vertrouwen naar het Behouden Huys. In de Clubruimte was het drukker dan druk, er waren 29 boten aan de start geweest. We maken kennis met Berendine die via de bemanningspool bij Rob van den Akker is gaan varen. Ook was mijn grote concurrent uit Loosdrecht er; Nick Elsink, die op de 'Quick and Dirty gezeild had.

De uitslag werd voorgelezen, TW 7de vanavond, een tegenvallertje, we hadden er meer van verwacht. Daarentegen was Nick Elsink eerste geworden, langs deze weg alsnog van harte Nick, op de Q&D.