Een Woensdagavond met 3/4 tijgers en 1/4 man.

Vandaag is het fris met in de avond kans op veel regen. De wind zou afnemen, als de regen komt. In de cloud staat dat er van vanavond een sterren TEAM komt met Machteld, Marlon en Lianne en ik zei de gek. Dus met ons vier, in plaats van de gebruikelijke vijf crew formatie. Dit omdat de jongens op vakantie zijn en Michiel wat te doen heeft in Scheveningen bij de VOR. Ik ben op tijd op de boot, de windset liet het de laatste keer het afweten, dus op zoek naar de gereedschapskoffer, vorige keer al lopen zoeken waar is die Blackbox, maar niet kunnen vinden. Gelukkig vond ik hem onder een donsje achter in de hondenkooi. Na de stekker van het dek geschroefd te hebben, gaat 6 keer de telefoon, met de mededeling, Frans is op vakantie of ik de koffer met startspullen wil doen. Dat is geen punt, ook Machteld ging wat bestellen bij de snackcar, doe maar een broodje kroket en samen uit een bakje “patat”. Marlon stapte aan boord, en die maar eerst eens complimenteren met de bruine teint, dat zeggen de geestelijk beperkte ook waar ik stage loop, hee dokter wat bent u bruin. Das lekker ik wordt nu al gelijk gesteld met een geestelijke beperkte. Ergens klopt het wel, want om iedere woensdag te gaan wedstrijdzeilen, moet je wel gek zijn. Maar goed Marlon en ik lopen naar de snackcar en daar staat ons team al, te happen naar Pijnenburg en Lianne doet vrolijk mee. De stemming is top, en de concurrentie verteld honderd uit. Om 19.00 uur rijk ik het bord aan Xander uit, en ga door naar de boot, waar het Team de boot vakkundig aan het optuigen is voor de wedstrijd, lijnen aanslaan, alleen de discussie wat voor voorzeil ga ik meemaken. We besluiten Genua 2, met de kans op een zeilwissel tijdens het lange spirak naar Ton 44 voor Almere-strand. De wind is puur west (matig). Dus baan 13 west-kort wordt er gevaren. Nadat we klaar zijn nog een kleine briefing; ja' we gaan voor de prijzen, of een top 5 notering. Bert start, Marlon neemt over. Ja' gebrand, nee' geen concentratie verlies door foto’s, filmpjes en andere ongein.

De Wedstrijd

Lianne trekt TW uit de box en gaat door de haven, we doen wat jassen aan. Het regent nog niet maar het is bewolkt, beetje guur weer. Bij het start gebied gaan we over tot het zetten van de zeilen. Een goede keuze de Genua 2, want het waait flink, al is het onder de bomen soms windstil. We draaien wat en de klok wordt gesynchroniseerd, en Machteld heeft daar moeite mee, maar uiteindelijk loopt de klok gelijk. En neem ik het Helmhout over. Een proefstartje, en we nemen een besluit, niks startschip starten, Pinends is beter. De eerste groep vertrekt over de gehele startlijn, we gaan echt voor pinends, dat gaat goed komen. Nog 2 minuten te gaan en we zijn bij de startlijn, vaart minderen, maar met die dikke vlagen is de snelheid er haast niet eruit te krijgen. We varen langs de startlijn, en Machteld en Lianne tellen, bij 4,3,2 en 1 janken we naar de startlijn en op 0 erover, lekker vrij, en de rest start, aan de andere kant van de startlijn. We gaan het zien, de spi ligt klaar alleen de boom nog erin. Halverwege neemt Marlon het roer over naar de Rood/Groen ton, zij zit er beter voor, omdat ze aan de hoge kant zit. Bij de boei wordt het druk, maar wij varen bakboord en we eisen ruimte, ik help Marlon de boot om de boei heen, en daarna is er actie, Lianne trekt de tas open zet de boom, Machteld staat als een tijger de spi omhoog te hijsen en ik trek aan de schoten de spi open, gooi de Genua-val los, en Lianne vouwt de Genua 2 zo dat deze nog meedoet, in de strijd.  We liggen derde in de wedstrijd en iedereen vaart achter ons, maar haalt ons niet in. Tijdens het foto-momentje laat Marlon zich niet van de wijs brengen en trekt als laatste een jasje aan, ik film ook nog even de hoofden van de meisjes, die staan op winnen zullen we.


Het Kruisrak.

Bij Ton 44, gaan we gijpen de spi weghalen, om de ton heen, en aan de wind, kortom druk, druk. Het gaat gesmeerd, Machteld trekt de Spi naar binnen, nadat Lianne de spi losgetrokken heeft, ik gijp en Marlon zet ons om de ton, Ik trek het grootzeil aan, en Lianne haalt de boom uit de mast en bevestigd de boom op het dek, terwijl de Genua wordt doorgezet. Wij zijn in het finish-rak, en aan de wind. Er staat nog genoeg wind, en heel even schiet het door mijn hoofd was de High-Aspect niet beter geweest (Fast and Higher). Maar we hebben geen keuze, want nu wisselen is geen optie, daar gaan we tijd mee verliezen. Marlon is goed bezig evenals de rest, van enigszins concentratie verlies is geen spraken, alhoewel we niet onze positie vast kunnen houden. Net iets te weinig voorzeil opstaan, maar we zijn ook maar met ons 4, en de weltergewichten zijn er ook niet bij. Dus we hebben geen keuze. Na de finish neemt Lianne het roer over, en gaat Marlon de Filosoof uithangen, door uitspraken te doen waar Johan C. nog een puntje aan zou kunnen zuigen. Om zeker te weten dat de meest voor de hand liggende uitspraak niet verloren zou kunnen gaan, wordt deze opgenomen op tape. en ik zal deze op een tegeltje zetten.

Aftersail

Nadat Lianne de boot parkeerde barst de regen los, we nemen een mooie fles Jean Poeppel. Marlon heeft Choco Koekkies bij zich, en de combi choco en Champagne gaat best. Nadat we niet geheel de fles geleegd hebben, gaan we naar het clubhuis en zouden graag de uitslag willen horen. Maar dat duurt nog even, een paar protesten, en een te vroege start met DSQ. Maar nadat diverse collega’s ons hebben gecomplimenteerd, met de woorden; wat gingen jullie hard, en wat goed weg en bla bla. Zijn we nog benieuwder naar de uitslag. Vanavond is geworden Team Windrose 10de. Michiel schreef later daar ging ik altijd voor, een 10, maar dan met een griffel.

Ik snap het wel, maar je moet het even weten. (Marlon van de B.)