Eem Delta Race 2015, kortweg EDR 2015

Niet anders dan anders, hierbij het verslag, van TW die meedeed aan de EDR. Op zaterdag 27 juni een uitgelezen mooie dag, met veel wind en de gehele dag zon. Een combi die je niet vaak tegen kom. Meestal is het alleen warm, zonder wind en ga je 'niet goed' worden van de hitte, maar op deze dag is het verradelijk veel zon, met een stevige bries. We zijn op tijd op de boot, met een Team wat al langer met elkaar zeilt. Lianne, Eva en de langst zeilende bij TW 'Machteld'. De dames kennen elkaar nu al een paar jaar, en de samenwerking gaat lopen. Iedereen heeft zijn shirt bij zich en het weer laat het toe om het Teamshirt te dragen, zonder jassen erover of lange mouwen eronder. We vertrekken rond 10.00 uur en de concurreerende Teams die bij ons aan de steiger liggen zijn er ook allemaal. Natuurlijk vragen wij ons af, wat voor voorzeil? We kijken wel even als we onderweg zijn naar het startgebied. Eenmaal de haven uit blijven we op motor varen, om deze eens lekker warm te stoken, want altijd die kleine stukjes, daar wordt ze ook niet vrolijk van. We gaan even stil liggen om exact te weten waar de wind vandaan komt, en hoe hard het echt waait. De wind is West Noord west en het waait 14 Knp over het dek.

We besluiten Genua 1, een hele kluif maar we zijn met ons 4, en dat moet te doen zijn. Het startschip ligt er al. en we gaan ons aanmelden, en laten onze zwemvesten zien. De X vlag hangt er niet, maar in de aankondiging stond duidelijk, zwemvesten verplicht, en ook de klasse vlag. Bij ons hangt de T vlag van SW-laag vrolijk te wapperen. SW-laag betekend dat we met de snelle boten meedoen, dus op voorhand niet de appeltje eitjes groep. We varen wat heen en weer, en de toeter gaat en er hangt een vlag. We kijken drie maal, het is de rattestaart, hé vervelend uitstel. Ik begin maar gelijk met "klojo's" kunnen ze dan niet optijd starten. Goh' wat moeilijk, baantje uitleggen, kortom niet zo best voor mijn humeur. 

Eerste Wedstrijd van de dag.

Na een stief kwatiertje gaat de Rattestart vlag eruit en gaan we ons opmaken voor de eerste wedstrijd van de dag. Volgens schema zouden eerst de Sportboten samen met de J80 starten maar dat gebeurt niet, nu begin ik een beetje de pleuris erin te krijgen, niet op tijd en nu ook nog 'onduidelijk' de klasses door elkaar. Maar goed de klok loopt en we zijn over 9 minuten aan de beurt. We gaan hard, en hangen in de buurt van het startschip. Nog 2 minuten en we gaan, achter het startschip langs en we lopen naar de lijn met 15 andere boten. Het is een drukte van jawelste, dringen, maar we zien een gaatje en duiken erin, onder ons gaan ze over Stuurboord starten, wij lopen over Bak, boven ons komen er een paar over Bak, en die roepen ook aan 'Bakboord', wij hebben er geen last van, maar kunnen nog net aanschouwen hoe de een de ander raakt en daarbij werd ook nog gegild en geroepen. Kortom we hadden een goede start, en we zijn weg. We houden de Genua1 aardig in bedwang, maar echt overtuigend mee wegkomen is het niet. Bij de bovenboei G, nemen we de spreader , en de tas staat klaar, de spi gaat erop. Doordat het genoeg waait en de baan weereens upwind-downwind is, moeten we weer diep varen. Bij de beneden-ton F, de spi eraf en kruizen weer naar de bovenboei G, we varen B 2 en dat houd in twee rondjes. Vanaf de bovenboei weer naar de spreader (oranje tonnetje) en daar gaat de spi erweer op, en dan finishen. We waren goed bezig, en werden 7de.

Tweede wedstrijd van de dag.

Na de vorige wedstrijd nemen we even de tijd voor een kleine pauze en nemen wat te drinken, en een dropje of winegum. We nemen even de wedstrijd door, en de wind zet nog iets door. Best wel vervelend, net niet onze wind. Maar het is niet anders, en gaan ons opmaken voor de tweede ronden. Op het startschip staat B 3, dus 3 rondejes baan B. We gaan nu eens zo dicht mogelijk bij het startschip starten, en komen daar aan op 1 minuut en 30 seconden voor de start. We laten de zeilen wat klapperen en lopen langszaam, maar toch te snel de startlijn af. Een boot boven ons kwam nog harder de startlijn af gelopen, maar ik dacht, dat gaan we mooi niet doen, boven ons hangen, dus ik zet de Windrose tegen de wind en wacht. De meiden tellen en wij drukken de boot boven ons de startlijn over voor de start, zo daar zijn we klaar mee, wij gaan, alles aan en nog een heel klein stukje naar benenden, en klap erover. Mooie start, zo uit het boekje, vrij en vooraan in de strijd. Met het mes tussen de tanden gaan we naar de bovenboei G, de Genua1 trekt ons hard door het water. We komen bij Almere-strand uit en moeten nog een stukje, maar volgens één van ons kunnen we het het halen, dus klappen we. Niet zo handig deze tack, want we halen het op lange na niet en moeten weer terug. Daarna komt het hele veld over ons heen en draaien we als een van de laatste om de bovenboei G, we maken het rondje af en komen voor de 2 keer bij de bovenboei, we werken als paarden, maar het loopt niet echt, mede door de grote genua1, en omdat alle boten verschrikkelijk hard lopen door de harde wind. Na de bovenboei kwamen ze ons vertellen dat we te vroeg gestart zijn en daarop vroegen wij; "is een straf rondje voldoende", wisten ze niet, maar doe maar. Nou, ja' klein gifbekertje dan maar. Maar als je nooit te vroeg gestart ben, dan ben je ook nooit op tijd. We krijgen een DSQ aan de broek, maar 1 lichtpuntje we hebben 1 wedstrijd die niet meeteld. Bijde benedenboei F, halen we de Spi met grof geweld al weg, terwijl we nog door moeten naar de finish, een beetje blond.

Derde Wedstrijd, met High-aspect.

Ik vind het niet te best lopen, en we gaan even stil liggen inmiddels waait het 18 Knp en ik vraag de dames, om de Genua1 te wisselen voor de High-Aspect voorzeil. We hebben immers genoeg tijd om te wisselen. Lianne kookt inmiddels Knakkies, en doet deze op de witte bolletjes. Daar knap je van op, ook nog een blikje fris erbij en we kunnen er tegenaan. Het nieuwe voorzeil geeft een stuk rust in de tent, en we gaan nog steeds even hard. Het is duidelijk ons weertype niet, maar dat geeft niet want het wordt staads warmer, en de zon staat echt hoog aan de hemel. Het bord B 3 blijft staan, en we gaan weer starten, we wachten nu wat langer om heel dicht bij het startschip te starten. Bij nog 1 minuut, gaan we onder het startschip door en op 30 seconden klapperen we tegen de wind in naar het begin van de startlijn, onderons komt eraan aan gedendert en hij zou ons naar boven willen hebben, maar we liggen stil en dat vertel ik hem ook, en verder is het zijn probleem. Ik ga niet overstag om het startschip te rammen, dikke lul 3x bier. De boot onderons kon ook niet hoger meer en liet zich vallen, we tellen, als we maar niet te vroeg zijn. Eva twijffelt, ik niet.. we gaan, toeter en hup over de lijn, lekker vooraan met al die jongens uit Almere-Haven, wat zijn die gasten gedreven. Vooral die Pion's. We lopen duidelijk een stuk beter, in het kruisrak en via de spreader gaan we de spi hijsen, halverwege moeten we gijpen, en doen dat ook. De wind neemt nog meer toe en nu vaart iedere stroo-baal hard. We finishde en we waren er klaar mee. Bij het finishschip werd geroepen heé Bert nog 1 potje. De meisjes keken van ook dat nog, nog niet naar huis? Deze wedstrijd werden we 8ste

Vierde Wedstrijd, met gewoon harde wind.

Ondertussen gaat het nog steeds harder waaien en de zon gaat ook prikken. Op het startschip hadden ze het ook vernomen dat de wind flink was toegenomen, en daarom werd het Bord B 4 getoond, vier ronden en de meiden waren al zo moe. We maken ons weer op, voor de start. En er werd geklaagt over blauwe plekken en 'AU', diverse schramen en vingers die wel eens ergens tussen klemde, en eentje die een schoot net boven de handschoen liet glippen. Kortom de vermoeidheid sloeg toe. We starten goed, de windshift en de headers vliegen ons om de oren, bij de bovenboei G, kwam de vrouwenboot van Almere-Haven aan lopen over bakboord, we wilde ze voorraang geven, maar ze gingen overstag, okay een mooi cadeautje van de dames. Naar de spreader toe, vroeg ik me af, of we wel met zoveel wind moesten spinakkeren, maar als we het niet doen, dan zijn we zeker verloren. Dus het zwarte gevaarte er maar weer op. De wind is zo gedraaid dat we de spi eigenlijk over stuurboord moeten varen, maar doen dat niet. Ik zei; " we varen de spi en grootzeil binnenste buiten". Maggie was wel wakker die zei; 'dat klopt want de letters staan aan de binnenkant' van het zeil, dus ook de spi zit binnenste buiten. Moet kunnen en niemand zal het gemerkt hebben. We zetten alle vier de ronden de spi en worden afgeblazen en zijn er klaar mee. De spi eraf het voorzeil was al naar beneden en ik start de motor en we laten het grootzeil zakken en gaan al zonnebaaiend naar Naarden. Ook deze Wedstrijd werden we 8ste.

Aftersail

Onderweg doen we weinig, een beetje de zwemvesten uit, een drankje een snoepje. Eenmaal in de haven zien we weer hele bossen wier onder de boot vandaan komen. We gaan we de zeilen vouwen en de huik erop. Het was tijd voor de Jean Poëppel en de glazen werden gepakt, Floris (voorzitter wedstrijdzeilen) kwam nog voorbij gezwommen en haalde de laatste plukken wier onder de windrose vandaan. We maken nog even een groepsfoto voor later, en moeten naar de BBQ. Waar het gezeliig druk was, er werden tafels met stoelen naar buiten gesleept en we eten overal en met de Aquaholic. Na een uurtje werden de prijzen uitgereikt en Eva was van de kussen. Ik heb zelf de wisselplakette uitgereikt aan de beste vereniging van de Eemdelta en dat was Almere-Haven. Na de prijsuitreiking nemen we nog wat in, en gaan iets heel belangrijks doen; en dat is "naar huis". Met de conclusie een hele mooie dag, een perfecte Baan, alleen jammer dat het weer niet mee zat, ja' dat het alweer een up-wind dowwind baan is, en dat is met harde wind niet ons weer. Maar dat neemt niet weg perfect georganiseerd, en we zijn van de Straat.