Pampus Regatta 2018

Het is weer eens midden in de nacht dat we op moesten staan, voor een weekend wedstrijdzeilen. In tegenstelling tot voorgaande jaren, is de start 30 minuten later. Eindelijk beginnen ze het te begrijpen dat het een hobby is, en niet een beroep waar je vroeg uit de veren voor moet. Om 07.00 uur ging de wekker en (GrrrTherSodemieters) wat is dat vroeg voor je vrije zaterdag. Na douchen, ontbijten en spullen pakken. Ik was om 05.30 uur even opgestaan om de printer aan te zetten, zodat ik de laatste kaarten, wijzigingen en alle andere shit bij mij had, ik had zelfs de klassevlag 1 voor SW 2 aan mijn telefoon gebonden zodat die ook aan boord komt. Hup, de auto in want de tijd vliegt, en het wordt al licht. Op de haven kom ik H. tegen, die mij even moest vertellen dat ik laat ben, nog bedankt H., veel vroeger gaat het hem ook niet worden zonder blijvende schade. De meiden waren al druk met koffie en koek en de boot optuigen, maar ook ruimte maken voor de nacht. Want wij blijven slapen op Durgerdam. Wij varen met 4 en voor de party komt Eva zich invoegen, om met ons het diner mee te maken en na de Party gaat Machteld naar huis toe, ook weer midden in de nacht, met Eva der auto. Beetje complex, maar iedereeen die dit weekend kon, hebben wij meegenomen. 

Op de motor naar het wedstrijdveld, waait het goed door. Dat is best wel jammer, want wij kunnen goed spinakkeren en met deze wind is het redament te laag om te spinakkeren. Wij hebben ons met spi ingeschreven en als je de spi dan niet gebruikt dan heb je wel een straf van 2% aan den broek, maar geen rendament. Dit in tegenstelling tot de 6 uurs waar je later verklaart spi gebruikt √ ja of x Nee. Dus het wordt geen spi, waarom dan met 4 varen? Alleen zuiver voor het gewicht. Bij de aanwindse koersen zijn wij iets overtuigd en dan zitten er op zijn minst 2 teamleden met hun benen overboord, maar ook met hun hoofd.

Er is enige discussie wie stuurt er? Machteld en Lianne sturen graag, dus is er een oplossing gevonden, de eerste wedstrijd stuurt Machteld de tweede wedstrijd stuurt Lianne en de laatste wedstrijd van de Zaterdag stuurt Robert. Drie wedstrijden op de Zaterdag en 1 wedstrijd op de Zondag. We gaan zeilen en beheersen de Baan, 2 keer een rondje buitenbaan.

De Banen zijn complex, omdat er veel klassen aan deze wedstrijd mee doen, en je mag elkaars wedstrijd in een andere klasse niet hinderen. In je eigen klasse mag je elkaar zo dwars zitten, zoveel je maar zou willen. Maar hier geld de oude regel vechten twee boten om een been, dan gaat de derde ermee heen.


TW81TW81

De eerste wedstrijd starten wij, en wij zijn weg op Genua 2 en vol Grootzeil, deze keuze is reuze, en doen leuk voor in mee. Wij hangen buitenboord totdat wij erbij neer vallen, de boot is helemaal op stoom. Bij het voordewindse Rak blijft de tas met het wonderkind beneden (Spi) en wij zien bij diverse boten het fout gaan met de spi. Een goed besluit om de boel heel te houden, en geen geklungel en stress aan te boord te hebben met de spi. 

De tweede wedstrijd volgt snel na de eerste wedstrijd, heel even tijd om een sanitaire stop te maken en weer met je benen buiten boord, om te knallen. De klok loopt synchroom en wij weten zelfs dat wij nu 3 keer de baan moeten varen. Collectief zitten wij op te letten en wij zijn wakker zoals dat heet. Lianne aan het helmhout start ook lekker voorin, op naar de boven ton, de camera boot komt alweer voorbij en ze blijven foto's maken van de zwarteboot met allemaal meisjes met staartjes. De dreiging van regen is nog steeds aanwezig en wij hebben ons oliegoed aan. Het is wat minder modieus maar wat kan het ons schelen er komt al genoeg buiswater over, om het onconfortabel te hebben, zonder pak. Wij finishde in de midden moot en hebben geen idee wat voor plaats? 

De derde en laatste wedstrijd voor de zaterdag, stuurt Robert, de crew bestaande uit Marian, Machteld en Lianne nemen hun plaatsen in, en het is nog steeds een dikke woei. Dus de spi blijft wederom beneden. Er kwamen een paar druppels regen naar beneden en het waaide nog iets harder. Zodra het harder gaat waaien dan begint de Jip op te stomen aan de wind, voor de wind zijn wij gewoon beter. De dames jassen de boom erin om als een melkmeisje te varen, gijpen gaat ook gewoon lekker met de fok de loefferd. Wij varen nu iets verder voorin, niet om over naar huis te schrijven, maar wij doen mee.

De wedstrijden waren voorbij voordat wij er erg in hadden en wij varen naar Durgerdam waar wij blijven slapen en waar de Party is. Eenmaal in de haven opzoek naar drank in de boot, wij vinden twee flesjes, één rood en één wit, deze flessen waren op voordat wij konden knipperen met onze ogen en wij informeerde Eva dat wij een probleem hebben. Housten we have a problem the white wine is empty. Eva duwt nog snel even een fles witte vino in de vriesert. en wij konden de Nasi gaan opwarmen, met pindasaus. Wij doen niet mee met de BBQ, niet omdat deze niet goed is of zo, maar omdat wij een vegatarierer en een gluttenvrij linksgedraaid diëet aan boord hebben, en Eva eerst moest landen in Durgerdam, voordat wij aan het diner kunnen beginnen. Neem dan ook nog in gedachten dat Robert het niet ziet zitten om in een rij te staan voor eten, dit is een familieare kwestie. Dus Eva land, en ik deel mijn locatie, en daar was ze uitgewoond maar ze had er zin aan. Lekkere koude wijn, nasi met saus wie zou daar niet gelukkig van worden? O'ja om het afwassen te reduceren naar bijna nul, werd er gegeten uit schaaltjes een soort wok to go, om daarna alles in een Appie tas te doen, voor de vaatwassert thuis.

Na het eten waren we klaar om naar de party te gaan, de stemming zat er al goed in, kon ook niet anders met 3 flessen vino in ons mik. En we werden opgewacht door bijna heel Team Naarden, nu kon er gedanst worden. En we gingen los. De band top, de stemming top, de witte wijn ook lekker en ja er kon zelfs gepind worden. Gelukkig was Iris en de Jip er ook, en ook zij gingen ook los, het Dak moest eraf. Ik zag zelfs de Artemis op de dansvloer. Command van Iris; "Kamikaze Party People"

Na de party nemen we emotineel afscheid van Machteld (Drank), want zondag gaan wij met Eva varen. Maar eerst slapen. Eva die als laatste aan boord kwam lag in de hondenkooi, ze kon zich niet te snel omdraaien want dan ging de autoradio aan, maar ze was vertrokken en lag in diepe slaap, eigenlijk sliep de hele boot snel, althans ik heb niets meer gehoord. Dat buiten leven dat sloopt je.

Zondag vroeg op, we gaan wentelteven bakken, iedereen zonder morren wakker en even douchen. Wij gaan brood bakken, het idee was van korte duur, er was geen melk, dus dan maar eieren bakken met hele dooier, ik ben weg. Dat op je nuchtere maag. Je moet wel heel sterk zijn, wil je dat aan kunnen, maar de meisjes zaten te smullen, en ik wil maar 1 ding koffie. Maar dan met Caramel, dat dan wel. 

We varen op tijd weg, omdat de Black Pearl aan de steiger lag en die wilde weg, en wij lagen de haven te blokkeren. Om bij het startschip te geraken hadden wij de motor aan staan, en ook omdat wij de baan willen verkennen. Jeroen maakte nog even paniek! dat er een verandering in de baan was, Nummer 16 moest 18 wezen. wij kijken het na, en ik riep gelijk die praat uit zijn nek. Nog bedankt. Ik start vandaag zelf, niet omdat iemand het slechter doet, maar het is maar 1 start en als die niet goed is, dan loop je de hele dag achter de feiten aan. We maken zelfs een proefstart omdat wij de eerste zijn die weggeschoten worden. Dus wij kunnen niets afkijken van andere. De start was goed, alleen jammer dat er een boot ons inhaalt een 32 voet groot bakbeest. Ik begin deze boot omhoog te drukken tot dat haar zeilen beginnen te klapperen. In de hoop dat ze zou gaan tacken, maar omdat wij voorop liggen in het veld zouden zij, iedereen voor moeten laten gaan die over bakboord voer. Dus geef ik haar ruimte, ook omdat zij met 3 vrouwen aan boord varen net als wij. De driehoek is een mooie baan, lekker lang, weinig ruimte om de spi te zetten, en Lianne neemt over. Na haar oriëntatie hoe zit de baan in elkaar, gaat ze sturen. De laatste twee rakken gaan wij wel op spi, en jankende naar de beneden boei, wij varen zo hard dat een J80 de Jive niet van ons weg kon lopen. Na deze wedstrijd willen wij nog maar 1 ding, op tijd naar huis.

De wedstrijdleiding wilde er nog een wedstrijd eruit persen, maar wij bedanken. Er is 1 wedstrijd aftrek en dat wordt de laatste wedstrijd want wij gaan. Ik besluit mij niet af te melden dit omdat er dan weer een storm van kritiek op ons neerdaalt, en daar hebben wij geen zin in. Wij varen naar huis, Eva gaat sturen, en heeft een zwaar vlagerige wind en soms trek de boot helemaal schuin. Wij ruimen onze tassen weer in, en gaan met het mooiste weer naar Naarden. Achter ons aankomend de Team Fram die het ook voor gezien hield en Fairwind. De Jip heeft nog wel de laatste wedstrijd gevaren, maar deze werd ingekort. 

Terug kijkend op een mooi weekend zeilen, zijn we steeds beter bezig, we begrepen de Baan, de klasse vlaggen zijn stupide, en we waren wakker met de baan borden. De starten waren goed en het weer zat mee. Het had alleen iets minder mogen waaien, dat dan wel...De uitslag was niet om over naar huis te schrijven 8,9 en zesde, en voor zondag 6de. Niet in de prijzen maar voor geen prijs willen missen, en hopend dat wij volgend jaar weer gaan, maar dan met minder wind, dat dan wel....