#1 WAC in 2020

Het is Woensdag 1 juli 2020 en na een lange periode van verboden is er eindelijk groen licht. Dat groene licht is het varen met meermansboten met bemanning niet uit één gezin. Een hoop gedoe, maar wij varen met 5 een volle bak. Maar zeker niet onhandig. Omdat wij allemaal weer willen zeilen is het belangrijk om met zoveel mogelijk teamleden te gaan wedstrijdzeilen. Het seizoen is kort, en het team is groot. Normaal varen wij 22 wedstrijden, en dan is een groot team handig. Met een kleine 10 wedstrijden te gaan is het behelpen. Vanavond zijn wij voor het eerst met Eva, Alissa, Sandra, Jarina en Bert. Voor deze wedstrijd hebben wij wat geoefend en zijn er klaar voor. De wind is vrij krachtig en wij varen baan 14 West lang. Jarina is de stuurvrouw en Eva en Alissa gaan het voordek runnen. Sandra is van de lieren en hijs en drop spi. Wij zijn op tijd buiten en gaan wat proefrondjes maken. Tacken en de klok synchroniseren. Een gezonde spanning, adrenaline die stroomt door de adderen, en wij gaan als eerste over de startlijn en zijn weg.

   

De Wedstrijd

Een start was zo uit het boekje van Jeffrey, "starten doe je zo!". Wij varen hoog aan de wind naar de eerste ton Boei 60. Het eerste stuk alleen voorop in de strijd. Wij worden ingelopen en voorbij gestoken door boten, maar wij verliezen niet de concentratie. De Genua 2 trekt ons door het water. En Eva maakte de spi klaar, aan de zeerailing. Om de Boei spi omhoog gehesen te worden, Sandra ramt de spi tot in de top, wij vouwen haar open Alissa aan de lijschoot Bert aan de loefschoot, Genua naar beneden en tas naar binnen. En nu rust, het is helemaal naar Almere-Haven, dus wij hadden de tijd, Eva maakte foto's vanaf de giek en de rest zat achterop de boot om zo weinig mogelijk contact met het water te hebben. De wind was goed aanwezig en het was niet koud. Er was natuurlijk weer eentje die in haar korte broek was. En ik had spijt dat ik ook niet mijn nieuwe korte broek aanhad. Bij Boei 46 vlakbij Almere werd de Genua omhoog gehesen, en doorgezet. En met een gil trok Eva de spi schoot open, Sandra trok de spi de kajuit in, Alissa maakte de genua klaar om aan de wind te gaan zeilen. Op het voordek werd de boom plat gelegd en ik deed het grootzeil aan, om daarna te gijpen. Hulp kwam er van Sandra om het grootzeil door te zetten, en het is aan Jarina om hoog te sturen. Jarina maakte lange slagen en wij waren aan het balanceren op het randje, wel of niet uit het roer? Maar met velen kunnen wij de wind aan, twee in het gangboord, Sandra hoog boven mij en wij gingen als de brandweer. Iedereen had er zin in, gemotiveerd tot aan het bot. Bij Boei 45 de spi weer omhoog, helaas zat een spischoot door de zeerailing, Sandra kwam te hulp, hield de spischoot in haar handen, terwijl Alissa de schoot uit het blok trok, onder de zeerailing door, terug in het blok en klaar. Alsof er niets aan de hand was. En dat is een voordeel als je met meerdere bent. Wij compenseren de oerkracht van Michiel en kunnen elke situatie aan. Geweldig om te zien dat er ter plekke oplossing worden verzonnen. Na het spi rak kwam er nog een keer aan de wind en dat 2 keer en dan de finish. 

Aftersail

Alissa nam het roer over na de finish en wij brachten de boot weer in orde. Onder het zeilen werd de fles champagne ontkurkt door Eva en het is best decadent om met een champagne glas in de hand te zeilen. Met het overstag gaan moest er eentje drie glazen vasthouden, maar eenmaal alle zeilen om, werd er verder geproost. Op een top wedstrijd, goed gestuurd, met veel aanwijzigingen en spi drop and the settings excellent. Met hier en daar leermomenten, die altijd opgelost werden. 

    

Prijsuitreiking

Alissa parkeerde de boot, appeltje eitje. En wij waren klaar om gelijk te vertrekken naar het clubhuis van de R&ZV Naarden. Zoals gewoonlijk werd ik over de steiger vervoerd en eenmaal bij het clubhuis waren er toch al een hoop boten binnen en buiten. Wij nemen de bestelling op en komen Jelmer van Qauntum Sails tegen. Ik nam fris en bier mee samen met Alissa voor het team, en nam ter introductie Jelmer mee. Dit omdat ik had gevraagd wat een nieuw grootzeil voor TW zou kosten? Ook mocht hij uitleggen dat zo zwart zeil van Kevlar voordelen heeft. Uiteindelijk was onze penningmeesterres er, en zij zei. Wij kunnen dat betalen dus wat mij betreft doen. Dus wij hebben ter plekke een nieuw grootzeil gekocht. En dan zo zwart doorzichtig Kevlar grootzeil doorgelat met 2 reven. Kortom alleen het allerbeste voor ons, en ik ben daar blij mee als een hond met 21 cavia's. De uitslag is nog niet officieel, en Team Windrose was in de middenmoot geëindigd.