Pinquïn-Cup met Helmi der debuut

Het is weer Zondag, wij gaan de derde Zondag Pinquïn-Cup zeilen, het is 11 oktober 2020. Corona tijd, aangescherpte shit omdat wij geen 1.5 meter kunnen houden. Op de boot mag je met meerdere uit diverse gezinnen varen, ondanks dat 1.5 meter niet te garanderen is. Gelukkig tongen wij niet, en zeilen buiten. Waar de kans op besmetting zeer klein is, zeg maar te verwaarlozen. Voordat je de boot opstapt even de handen ontsmetten en daar zorg de Jachthaven Naarden voor. Bij de ingang, net voor dat je onze steiger oploopt staat desinfectie middel, even de handen wassen en wij kunnen gelukkig nog doen of alles normaal is. Wat niet normaal is, is dat wij vandaag een debutante aan boord krijgen. Ze heet Helmi, en gaat voor het eerst van haar leven mee, op een wedstrijdboot, varen met een team. En wat zij het spannends vind is op spi zeilen. Nog nooit gedaan, en ze weet het nog niet, maar ze gaat voor het eerst nog meer dingen doen. Maar eerst naar Naarden vanuit een zeiknat Nieuwegein. Bij vertrek regent het met bakken uit de lucht, eenmaal over de A27 bij Maartensdijk, strak blauwe lucht, de gafas del sol (zonnebril) op in de auto. Lekker de kachel aan, muziekje streamen, en op naar de boot, het wordt een bijzondere dag?

  

Op de jachthaven is mijn vaste parkeerplekken bezet. Maar gelukkig is vlakbij de ingang nog plek. Dit omdat ik nog wat troep aan boord moet brengen, en ik vanmorgen opstond, met het gevoel of er een persoon op mijn nek zat. Ik ben niet vooruit te branden, maar moet er wel voor zorgen dat alles aan boord is, want met een nieuwe en dan je handel niet op orde dat kan echt niet. De boot was leeggehaald voor de Meter, dus het is alsof je op nul begint. Ik had knakkies mee, met witte bolletjes. Maar er moest ook een pan mee, ja zelfs een mes om de broodjes open te snijden en Digon (Mosterd). Gelukkig was de droppot goed gevuld en was de 2de droppot nog beter gevuld. Der lagen nog wat losse dingen op de boot en Machteld kwam al aan boord. Ik moet nog even naar de auto want het prullenbakkie en nog een emmer voor de kappen moet opgehaald worden. Machteld liep mee, naar de auto en onderweg kwamen wij Helmi tegen, kleine intro, wij lopen door, en Helmi naar de boot, en wij naar de auto. De concurrentie was er ook, de Comodo met outsider Hylke aan boot, als verstekeling. Janna komt ook aan boord met bril en der telefoon in haar hand, het gaat zo heel hard regenen. Das lekker, gelukkig waait de bui voorbij en krijgen een paar drupjes. De motor starten en op naar Almere-Haven de tijd vliegt. Ik ben druk een klok aan het zoeken, geen klok. In de snelheid-meter zit een timer. Nog nooit gebruikt, maar deze werkt, niet makkelijk te lezen, maar het is te doen. Machteld is voor vandaag de Mentor voor Helmi, en Janna zit aan het Helmhout. Er zijn vandaag minimaal 2 starts. Met een aantal rondjes te varen.

  

Eerste start

Wij hadden onderweg de Genua1 gezet, en het grootzeil gehesen, Op de marifoon wordt de starttijd doorgegeven, en wij raken in tijdsnood. Nog 1 minuut te gaan, wij gaan onder het startschip door naar de startlijn en starten gelijk. Een mooie start uit het boekje, wel even een stress momentje of wij nog op tijd waren. Maar dat was gelukt. Een dubbele toeter voor iemand, maar niet voor ons. Helmi en Machteld worden in het gangboord gebonjourd. Kriuisrak, waar is de bovenboei G? Gelukkig had Machteld nog gezien baan A2. Twee rondjes en dan naar de finish. Eenmaal bij de boevenboei consternatie, Eerst de blauw /witte boei, dan de spreader. Het waait al aardig door en aan de polderkant staat een enorme regenboog. wij besluiten nog even niet de spi te zetten, want er zou zomaar heel veel wind uit de naderende bui kunnen komen. Dus de fok gaat op de boom. Een uitdaging voor Helmi. eenmaal de Fok te loevert, mooi wezen in de Giek. Een Kodak momentje met de regenboog, delen met het thuisfront. En speciaal voor Janna de moeder, Janna in de zon met een regenboog als balkon. Haar moeder ook gerust dat er zon is en geen storm. Onderweg hebben wij nog even last van een boot, die ons midscheeps wil rammen, en die om een gele ton wou varen die niet meedeed in de wedstrijd. Maar wij vergeven het hun, en maken gelijk even bekend dat zij geen overlap hebben en dat wij binnendoor om de beneden Boei gaan. Het kruisrak in, eenmaal bij de bovenboei was de regen opgehouden en de spi wordt aangeslagen. Op spi naar beneden, een mooie ervaring voor de Mentor en haar Pupil. Eenmaal op spi komt de zon ook weer tevoorschijn, Zuidwester kan weer af. Dit is de derde keer al dat ik met zuidwester opzet, Ja eenmaal niet, omdat ik de zuidwester achterste voren op had, zou ze dan Noordooster heten? Maar ja, niet zo belangrijk, op naar de finish. Wij worden 5de. En de spi wordt naar binnen getrokken door Helmi, en daarna invouwen. Eerst een momentje rust. Boterham eten en even de spanning eraf.

Tweede start

De baan wordt verlegd, door de windshifts. De klok liep weer gelijk met de starttijd. Wij hijssen de Genua1 en gaan weer proefdraaien. Wij starten minder scherp dan de eerste keer, en kunnen net pin-eind halen, op een 1 hele meter na. De boot liep wat minder hoog en de wind shift enorm, Header over Header, wij tacken en de wind is even helemaal weg, tacken weer terug, het is tactisch weer. Eenmaal bij de boven ton naar de spreader en op Spi weer terug. Gelukkig was de Spi goed ingevouwen. Dus geen streepje achter je naam. Het punten stelsel werd van stal gehaald, en het werd quasi gezellig. Helmi is van de Spi hijsen en Genua zetten, en ook van de Spi naar binnen sleuren. Kortom druk, druk, druk. En als je veel doet kun je ook foutjes maken. Wij zijn dan ook niet te beroert om haar uit te leggen dat bij heel veel streepjes achter je naam, er wordt gevraagd of je koffie met Bert wil gaan drinken? Zij begreep het geintje, en deed vrolijk mee om een ander een streepje achter haar of zijn naam te bezorgen. Na de finish, gaan wij 180 graden draaien en naar huis.

  

Box box box

Helmi aan het helmhout. Eenmaal onderweg naar de Box begint het goed door te waaien. En Helmi mag haar kunsten laten zien. De boot liep lekker en wij zijn ontspannen en gaan door het eiland varen. In het eiland de Schelp laten wij de zeilen zakken en gaan op motor verder. De motor rookte weer ouderwets, en dus hebben wij weer wier onder de boot hangen. Om gek van de worden, hele plukken zien wij achter ons. Eenmaal in de haven gevraagd aan Helmi, parkeren in de box? Nou nee, na wat aandringen, gewoon doen toch? Wij blijven in de buurt en in de haven waait het niet. Het was een appeltje/eitje. Boot opruimen en aan de Knakkies met Digon. En dan als klap op de vuurpijl een fles champagne open maken. Zoals wij altijd doen is de eer aan de debutante om de fles open te ploppen. Helmi was iets te voorzichtig en de fles ging open als een natte wind op een zomeravond. Jammer maar geen druppel verspild is ook wat waard? Maar ik had toch liever gezien dat ze helemaal los was gegaan, en de halve fles leeg had gespoten, maar dan bij de buren. De Bubbels smaakte geweldig en in combi met een Bounty, ja' daar zou iedereen voor gaan. Gelukkig hebben wij nog de foto's en het bleef nog lang onrustig binnen in de Windrose, waar de kachel op 10 stond te snorren en iedereen rossig werd van de warmte en de drank. TW heeft er een mooi Teamlid bij die raad weet met champagne en Kokus en tegen een grapje kan, maar ook kan uitdelen.

En dat heeft een streepje voor.