Hooikist 2022

Het is Zaterdag 21 mei, en wij gaan een lange baan wedstrijd varen met Machteld, Sandra en Jaelah. Na al het water uit de boot gezogen te hebben, vangen wij Jaelah op bij de poort van Jachthaven Naarden. Om 11.00 uur is er palaver en wij zijn er op tijd. Het palaver is kort, de Baan komt binnen op de app. Ik roep tot vanmiddag, veel lachers, maar er waren er ook die meer wilde weten. Even aan horen, dan naar de boot. Jaelah krijgt een rondleiding, van hier is de Bar en daar de Drop. En iedereen begint bij TW helemaal onderaan, dus spi invouwen en in de tas doen. Ondertussen koffie met een kano. (van Jakko) Het is westen wind en wij zijn ook startschip. Dus de dubbelloops gaat mee, en wij hebben heel democratisch Jaelah aangewezen als Schutter. Dus naar buiten varen, kogels erin en de klok gelijk zetten, oorbescherming op, en daar gaat Jaelah, knallen op haar maidentrip.

Knallen met Jaelah  

Na het Startschot hijssen wij de zeilen en gaan achter iedereen aan, Nog even een sluiting bijbuigen door de monteurs Sandra en Machteld. En eigelijk zijn wij, waar wij voor gekomen waren, nl zeilen. Onder de Hollandse brug door, naar IJM16 en door, hoog aan de wind. Jaelah wordt aan het roer gezet, en herinneringen kwamen weer boven, overstag moest even wat langzamer dan op een BM. Maar met beleid gaan wij goed door. De eerste schepen halen wij in. Het blijft waaien, de boot hangt op een oor. Drie op een rij, daar hoort een paar kussens bij. Het is een lange zit. En na Boei K4, ruime wind. Eerst even geen spi, even wennen aan de golfslag, maar de wind neemt iets af en onze mooie spi gaat erop. Sandra gaat knakkies maken met Digon. En installeert nog even Boating van Navionics op haar i-Phone, zodat ze nu ook de Navigatie kan doen. Jaelah en ik kennen elkaar, van Rondgang 4B uit het LR. Ik vertelde haar dat als ik geen behoefte heb aan een gesprek, dan zet ik mijn hoofdtelefoon op. Lekker rustig, en even in mijn eigen wereld. Één van de Rondgang 4 vroeg aan Jaelah; bent u gebracht? En ik wist het antwoordt eigenlijk wel, nee' ik rij zelf. Dat is niet de bedoeling. Zij antwoorden, steen vast: Ja dat weet ik. Beetje eigenwijs, maar ik ben ook nooit opgehaald of gebracht. Dus kan ik haar handen schudden. Het is best wel aardig weer, maar zodra ik mijn zonnebril opzet, dan is de zon verdwenen. Dus ik blijf maar zonder zonnebril varen, want wij willen wel in de zon zitten. En de rest heeft wel haar zonnebril op. Ja' ik moet wat over hebben voor wat warmte. Na het spi rak, spi eraf en in de kajuit, daar waar het een grote bende was, de spi lag gedrapeerd over de tafel en op de grond losse kussens en hier en daar nog een geweer, met kogels erin. Wel op slot, dat dan weer wel. Eenmaal opgeruimd komen wij bij de Brug en de Turning Bitches zijn gewenst, de koers leent zich er ook voor. Dus aan de slag, Bitches bakken. Eenmaal door de finish, maakt Sandra een foto van de Boei en haar i-Watch 7 serie. Heel mooi, en de finishtijd mocht er ook zijn. Tot nu toe leuk gevaren, lang maar bizar leuk.

   

Aftersail.

Eenmaal de box in. Alles opruimen, zoals zeilen en afwas in een tas, voor thuis. En dan het belangrijkste moment, het Plop moment. De kurk laten knallen, uitschenken en proosten. Sandra gooide per ongeluk haar volle glas om, en daar hebben wij een beker voor. Dus Sandra viel al in de prijzen, voordat de prijsuitreiking al was begonnen. Als eerste mag zij de Klungel beker in ontvangst nemen. Nadat wij heel de fles soldaat hadden gemaakt naar de R&ZV Naarden, waar het al gezellig druk was. Wij regelen nog wat voor de ceremonie protocollaire, en zetten het wapen in de kast. Jaelah wordt aan de Voorzitter voorgesteld. En deze hadden een match. Het licht ging langzaam maar zeker uit. En wij hadden nog een afspraak staan, bij Anna en Jente van het PH. En daar bleef het nog lang onrustig, totdat mijn telefoon ging. Kun je mij ophalen? Dus u bent niet met eigen vervoer?  Zo jammer ik moest ervan door. De cirkel was rond, en wij hebben leuk meegedaan, wel voor de spek en de bonen, maar gevochten als Leeuwen. En voor de laatste keer hoor ik u zeggen: Dat dan weer wel.