WAC#18 Met Kika aan het Helmhout.

Woensdag 9 augustus 2023, het was overdag's mooi weer met soms een dikke wolk, maar veel zon. De Temperatuur wordt steeds beter en ik was met het dak open naar Naarden gereden. Daar waren nog enkele klusjes te doen. De vele liters water wegzuigen die vorige week binnen waren gekomen van het waterballet. De Waterstofzuiger was vol dus 20 liter water onder de planken weggezogen. De vloer gedweild en de spi ingevouwen die was inmiddels droog na 1 week. Voor vanavond waren Eva, Kika, Jeffrey uitgenodigd. De rest van het Team is nog op vakantie. Vorige week hadden wij besloten dat Kika ging sturen, zij had Jeffrey gevraagd haar bij te staan. Zodat ze een goede leermeester naast zich had. En wat niet onbelangrijk was, met Jeffrey aan boord hebben wij spierkracht, en dat missen wij vaak. Daarom moeten wij het met vernuft en techniek doen, en foutjes kunnen wij niet herstellen door kracht. Maar op deze avond is dat gewaarborgd. Eva gaat doen waar ze goed in is, het voordek, spi zetten en Genua op en neer halen. En Kika sturen, en ik ging ook mee omdat ik weet waar de drop en de champagne staat.

Eva en ik hebben bij het Porterhouse een Tenderlooi Biefstuk weg gewerkt bij Bente, die kwam al aangerend met de Chardonnay, ChadoJa dus. Ook zij was op vakantie geweest, en het werd er nog gezellig. Maar Bente was druk, en wij moeten door eten want, de wedstrijd wacht niet. Jeffrey en Kika waren de boot al aan het klaar maken. De schoten naar buiten, de natte Genua 2 in de Lange zak doen, Genua1 naar buiten aanslaan. Er is altijd veel werk te doen, om een avond te kunnen wedstrijdzeilen. Een kleine spanning was bij Kika te merken, en Jeffrey was zo altijd Jeffrey is, ontspannen en hij deed nu dingen die normaal altijd voor hem gedaan werden. Hij was altijd van het sturen en daar bleef het ook bij. Dit was de nieuwe rol voor de grote meneer van het sturen, aanwijzingen geven. De klok werd gelijk gezet, wij gingen de Box uit, zeilen werden gehesen in de haven. Er werd wat bij gesteld, de achterstag kreeg spanning erbij, en naar de start. Kika had het overzicht, komt ook omdat ze over alles heen kan kijken met haar lengte. Wij starten niet scherper dan scherp, maar wij waren weg. De tas met spi werd aangeslagen en na de eerste Boei, Ton 60 spi erop, wij keken even of het bij andere lukten, maar dat ging dus Jeffrey trekt de spi op, Bert doet de schoten Eva laat de Genua1 op het dek vallen, wij liggen als tweede. De Lyra en Fairwind zaten ons op de Hiele. Jeffrey gaf aanwijzigingen als ze naar boven gaan, dan ga je mee, daar worden ze door ontmoedigd, op een gegeven moment dan proberen ze het niet meer. Kika werd gesommeerd dicht langs de ton te varen en aan de wind. Zij vond dat de spi nog even kon blijven staan. Dit werd gewaardeerd, spreekt wel vertrouwen uit dat wij als de gesmeerde Bliksem die spi weg kunnen halen, en alles klaar hebben om aan de wind te kunnen varen. Wij waren nog steeds in strijd met de Fairwind, en op de marifoon kwam het bericht, 'een binnenvaart schip'. Dit binnenvaart schip kwam met de zon mee, en was nauwelijks te zien, maar wij waren gewaarschuwd, en natuurlijk hadden wij er weer last van. Kunnen wij ervoor langs? Wij maakten zo veel mogelijk vaart, om er voorlangs te geraken zonder te hinderen of een peppertje van Vrachtvaarder. Tijdens deze actie, vonden wij dat de Genuaroller nog 3 gaatjes naar voren kon. De snelheid kwam dit te goede. Kika jankt de Windrose als 2de over de finish. Waar Eva de fles Jean Pôppel al klaar had staan. Wij werden begroet door Marije en Pieter van het startschip.

    

Met een ferme knal werd de fles ontkurkt, wij proosten op een mooie avond met onze nieuwe stuurvrouw, waar der hartslag van daalde (haetbeats from 180). Ontspannen gaan wij naar de box, waar Kika ook nog even ging parkeren. Wij drinken nog een slok en namen ons zelf kwalijk dat wij de Genuaroller niet eerder hadden verzet. Maar zoals Jeffrey zei; Je kunt niet alles hebben, en wij zeilen daarvoor te weinig met een vast Team. Na de boot opgeruimd te hebben pakken wij onze spullen en gaan naar huis/ vereniging. Wij nemen afscheid van Eva en Jeffrey, Kika en Bert gaan door naar de R&ZV Naarden, want als je goed bezig bent wil je ook de uitslag horen. Ondanks dat je de andere dag al om 06.00 uur op Schiphol moet zijn om je vlucht te halen naar the UK. Na dat de uitslag berekent was geworden, Team Windrose 3de op 12 seconden van nummer 2, dat is natuurlijk zuur. Maar voor de eerste keer dat je in een wedstrijd stuurt, een top prestatie (weldone Team).